Výroba adventního kalendáře, který nemusíte 25. prosince vyhodit

Příjemným zpestřením čekání na Ježíška jsou adventní kalendáře. Každý den na nás čeká milé překvapení nebo dobrota a my odpočítáváme dny do chvíle, kdy se rozsvítí stromek. Pojďme si jeden takový kalendář vyrobit.

Výroba tohoto adventního kalendáře nám sice zabere trochu víc času, ale výsledek stojí za to! A navíc ho můžete používat opakovaně a poslouží i po tom, co všechny sladkosti záhadně zmizí.

Co budeme potřebovat:

  • pevnější karton (dva kusy alespoň 40×40 cm; např. krabice od vysavače, tiskárny apod.)
  • vánoční dárkový papír (4 kusy stejného papíru o velikosti cca 35×35 cm, dále pruh cca 30×6 cm hnědé barvy na kmen a zbytky barevného na dárky pod stromkem)
  • tyčinkové lepidlo na papír
  • nůžky
  • zalamovací řezací nůž
  • pravítko
  • tužku
  • kružítko (nebo šablonu na obkreslení kruhu)
  • zlatou stuhu (cca 0,5 m)
  • kroucenou šňůrku v barvě ladící k dárkovému papíru (cca 1,5 m)
  • krátké špendlíky 24 ks (koupila jsem v galanterii)
  • slabší provázek
  • tavnou pistoli
  • bonbóny či jiné maličkosti na zavěšení do oček (24 ks)

Přehled 10 kroků pro výrobu adventního kalendáře

Podrobný postup najdete níže.

  1. Nakreslit tvary na oba kartony
  2. Vyřezat tvary z kartonu
  3. Polepit jednu stranu obou kartonů
  4. Proříznout a začistit kruhové otvory
  5. Polepit druhou stranu obou kartonů
  6. Proříznout otvory
  7. Připravit očka na zavěšení maličkostí
  8. Začistit obvodové hrany
  9. Nalepit čísla
  10. Pověsit dobroty :-)

Příprava kartonových dílů

Na adventní kalendář potřebujeme dva kartonové díly, které zasadíme křížem do sebe. My jsme zvolili tvar vánočního stromku s dárky pod ním. Řada s dárky zajistí, aby stromek pevně stál a nekymácel se.

Na oba kartony si narýsujeme tvar stromku. Buď můžeme první stromek vyříznout a poté obkreslit na druhý karton nebo podle délek narýsovat oba stromky najednou.

TIP: Doporučuji psát si tužkou k jednotlivým částem, jak jsou dlouhé v centimetrech, pokud byste chtěli rýsovat další.

Kam umístit zářezy

První stromek bude mít zářez uprostřed šířky od spodní hrany do poloviny výšky + 2cm.

Druhý stromek bude mít zářez od špičky směrem dolů do poloviny výšky +2cm.

Šířka zářezu by měla být dvojnásobek tloušťky kartonu. Náš stromek je z kartonu tloušťky 0,5 cm, zářez je tedy široký 1 cm.

Kulaté otvory

Jako poslední na stromky vyznačíme kulaté otvory k vyříznutí, do kterých budeme zavěšovat adventní sladkosti. Na každý stromek potřebujeme tedy 12 otvorů, celkem 24 otvorů.

Já jsem zvolila polovinu otvorů o průměru 3 cm, do kterých se vejdou větší kulaté čokoládové bonbóny např. Lindt a polovina otvorů je menší o průměru 2,5 cm, do nich se vejdou menší balené bonbóny např. Kinder Choco-Bons, Hašlerky a jiné.

Vyříznutí tvarů

Zalamovacím nožem stromky vyřízneme po obvodu. Nesnažte se proříznout celý karton najednou, opravdu to nejde. Karton rozřízneme na dva až tři řezy. První řez vedeme podle pravítka. Další už můžeme od ruky, první zářez nás povede.

Jako poslední vyřízneme kruhové otvory.

TIP: Jak vyříznout kulatý otvor bez kruhové řezačky?

Zalamovacím nožem si otvor po obvodu propícháme, pak pomalu obvod na povrchu prořízneme a druhým a třetím řezem otvor vyřízneme úplně.

Potažení kartonových stromků balicím papírem

Připravíme si dárkové vánoční papíry pro potažení stromků.

Na tělo stromku potřebujeme 4 kusy stejného papíru o velikosti cca 35×35 cm. Dále budeme potřebovat tmavší ideálně hnědý papír na kmen stromku a menší zbytky dvou barev papíru na polepení dárků pod stromkem.

Jako první polepíme tělo stromku. Začneme první stranou – karton pořádně natřeme tyčinkovým lepidlem. Dáme si záležet, aby lepidlo bylo pořádně nanesené kolem všech hran a okrajů kulatých otvorů. Osvědčilo se mi tuhé lepidlo v hranaté tyčince. Tuhé lepidlo tolik neskroutí (nenavlhčí) dárkový papír a hranatým lepidlem se mi povedlo přesněji nanést lepidlo na rozhraní, kde se budou stýkat dva barevné papíry.

Karton na papír pořádně přitlačíme. Potom stromek obrátíme barevným papírem k sobě a vyhladíme všechny bubliny. Papír necháme alespoň 10 minut zaschnout a poté ořežeme zalamovacím nožem přesahy.

Menšími kousky barevných papírů polepíme kmen stromu a dárky.

TIP: Je lepší nechat si papír větší v místě, kde je volný okraj a po nalepení přesahy oříznout. Nepovedlo se mi přesně trefit všechny rozměry papíru.

Když máme papír polepený z jedné strany, prořízneme kruhové otvory (viz další krok), začistíme je a teprve potom polepíme druhou stranu stromku.

Prořezání kruhových otvorů

Po nalepení papíru na jednu stranu stromku prořízneme kruhové otvory. Zalamovacím nožem rozřízneme v otvorech papír na 8 dílků, jako bychom krájeli pizzu nebo koláč.

Papír uvnitř kruhu pořádně natřeme tyčinkovým lepidlem (tady se víc hodí lepidlo v tyčince s kruhovým průměrem). Nastřižené dílky ohneme dovnitř kruhu a přilepíme z druhé strany na nepolepený karton.

Nalepíme papír i z druhé strany stromku. Potom opět kruh uvnitř rozřízneme na dílky. Tentokrát je nebudeme ohýbat, ale z lícové strany je po jednom odřízneme po obvodu kruhu. Rozdělení na dílky nám pomůže, abychom lépe poznali, kde je okraj kruhu a nemuseli se trefovat do obvodu naslepo.

Vytvoření oček pro zavěšení bonbónů

Ze slabého provázku nebo bavlnky uvážeme malá očka. Do uzlíku zapíchneme krátký špendlík, který dále zapíchneme do horního vnitřního obvodu kruhového otvoru. Špendlík nedotlačíme úplně k obvodu. Před dotlačením špendlíku na obvod naneseme tavnou pistolí trochu lepidla a až po tom špendlík domáčkneme. Tím budou špendlíky s očky pevně držet v kartonu a nepůjdou snadno vytáhnout.

Začištění obvodu stromku a dárků

Po obvodu stromku na hranu přilepíme tavnou pistolí ozdobnou kroucenou šňůru.

Na obvod dárků nalepíme tavnou pistolí proužky ze zlaté stuhy. Ze stuhy si také připravíme mašličky, kterými dárečky ozdobíme. Přilepíme je tavnou pistolí na horní hranu dárků.

Očíslování okének (dokončení adventního kalendáře)

Na samolepící štítky si nakreslíme malé kroužky a napíšeme do nich čísla od 1 do 24. Čísla vystřihneme a nalepíme na stromek ke kruhovým otvorům.

TIP: Stromek jsem si nejprve složila a čísla jsem nalepila tak, aby ze čtyř výsečí, které vzniknou, byla čísla jen ve dvou z nich. Tak si můžu stromek otočit očíslovanou stranou jako kalendář a neočíslovanou stranou jako dekoraci.

A máme hotovo. Teď už stačí jen zavěsit maličkosti. My jsme zvolili bonbóny. V místě, kde je na bonbonu zkroucený papír, jsem uvázala zlatý provázek (stejný jako jsem použila na očka) a bonbóny do oček přivázala. Po vyjedení bonbonů provázky jednoduše z oček odstřihnu.

Místo bonbonů zavěsíme na Štědrý den do stromku maličké ozdoby (dají se běžně koupit v supermarketech, květinářstvích a dalších obchodech jako vánoční dekorace). Stromek nám tak poslouží i v období mezi svátky.

Kategorie

DIY česky 2024 © - Návody, nápady, recenze, videa… vše o DIY a kreativním tvoření. A česky! | using
Kontakty | Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 3.0 Česká republika License.