Malá kosmetická taštička či penál

penal_slider

Nedávno jsem zabrousila na Pinterest, kde jsem objevila jednoduchý návod na penál či taštičku a rozhodla jsem se návod vylepšit. A tak jsem sáhla do zbytků látky, koupila zip (bohužel malý) a ze srandy jsem nakoupila stužky s potiskem pravítka a nápisem „hand made“.

Co šijeme?

Penál, toaletní taštičku či taštičku na dokumenty? Využití je jen a jen na vás! Záleží na rozměrech, které mu dáme, zda bude podlouhlejší nebo menší. Postup je ale stejný.

Potřebujeme (na větší penál)

  • dvakrát 30 × 30 cm látky (vrchní a spodní)
  • Zip délky 30 cm
  • nit
  • 4 cm stuhy nebo provázku
  • špendlíky
  • nůžky
  • pravítko
  • šicí stroj
  • jehlu

Návod

Začneme tím, že si ustřihneme čtverec 30 × 30 cm z obou látek. Je důležité, aby vše bylo co nejpřesnější a nakonec nám to sedělo do sebe.  Budeme šít dvě kapsy, které nakonec do sebe vsadíme, aby vnikl hladký vnitřek pouzdra.  Obě látky obroubíme (fotografie).

penal_01

Našpendlíme na svrchní látku (ta, která bude na vrchu) zip. Konec zipu posuneme tak, aby jezdec (část, kterou posouváme) nebyl úplně u kraje. Je to důležité pro další krok, znemožnilo by to další sešití. Zip rozepneme a přišijeme. Zip se na šicím stroji přišívá pomocí patky na zip, která je jiná než ta obyčejná. Dovoluje se víc přiblížit k zipu.

penal_02

Protože jsem použila delší zip, než jsem měla v plánu, musela jsem odstřihnout přečuhující část. Penál otočíme naruby a zapneme. Splácneme látku tak, aby byl zip přesně na středu. Sešijeme látku v krajích. Hlídáme si, kde přesně šijeme, pokud se držíme nějakých měr, cca 1 cm od kraje. Popřípadě dovnitř můžeme strčit provázek a přešít v krajích, aby se nám taštička lépe otvírala.

penal_03

Penál roztáhneme tak, aby nám vznikly špičaté rohy, abychom je mohli přešít, dle obrázku. Odměřte si od zipu nebo od kraje určitou vzdálenost a tu pak dodržte na všech 4 stranách.  Pokud zvolíte menší vzdálenost od kraje, bude penál placatější, pokud zvolíte kratší vzdálenost od zipu, penál bude vyšší. Když  budeme šít v poloviční vzdálenosti, získáme čtverec. V podstatě používáme metodu, kterou známe z šití tašky.

penal_04

Zbylé rohy odstřihneme a obroubíme. A budeme se snažit rozepnout zip zevnitř. Což byl trochu oříšek, abych se přiznala. Po dlouhém zápasu, jsem nad penálem vyhrála a otočila ho zpátky. Popřípadě v tomto okamžiku můžeme na penál něco našít.

penal_08

Jdeme na druhou část – vnitřní kapsu, u které postupujeme stejně. Rozdíl je v tom, že zde nenašíváme zip.

penal_05

Dále postupujeme jako v předchozím postupu. Vnitřní kapsu obrátíme naruby a vložíme do vnější kapsy, kterou přišijeme ručně. Vpich jehly směřujeme do přelomu vnitřní látky, kde jehla vyjede ven, tam zapíchneme do zipu. Tím zajistíme „neviditelný“ steh. Doporučuji si vše našpendlit, aby se nic nehnulo.

penal_06
penal_07

Budeme se těšit na fotografie vašich penálů a pouzder na šminky či jiné věci, které zasílejte na blog@diycesky.cz

Kategorie

DIY česky 2024 © - Návody, nápady, recenze, videa… vše o DIY a kreativním tvoření. A česky! | using
Kontakty | Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 3.0 Česká republika License.