Bylinkové okno
12. 04. 2015, Michaela, Bydlení, DIY, Nezařazené
V předchozím článku jste se mohli dočíst, jak si zasadit váš bylinkový truhlík, kde jsem použila byliny z obchodu (supermarketu). Časem jsem zjistila, že bylinky jsou většinou poškozené a některé částečně nebo úplně uschly. Nebo částečně uschnout. Proto jsem se rozhodla, že bylinky vypěstuji ze semínek (viz návod níže).
Jak si vytvořit bylinkové okno? Bylinkové okno je spíše bylinným parapetem na, kterém jsou různé byliny ve větším počtu a různých druhů. Ty se pak rozsází do stejných květináčů (nebo podobných), například všechny jedné barvy a přidělá se k nim štítek (budeme vyrábět v dalším dílu). Obvykle je tato dekorace na kuchyňském parapetu, ale může být i v obýváku, terase nebo na zahrádce v bylinném koutku (bez květináče).
Proč mít bylinky doma? To je správná otázka! Prvním důvodem pro někoho může být, že je to moderní. Pro mě to jsou spíše zbývající důvody a to využití v kuchyni, nezaměnitelná vůně a domácí atmosféra.
Proč si pěstovat rostliny ze semen?
Proč pěstovat rostliny ze semínek? Nespornou výhodou je, že rostlina je již od začátku zvyklá na dané prostředí a není choulostivá. Na rozdíl od těch z obchodu, kterým snad vadí i zatřesení. Říkáte si, že je to těžké? Není! Akorát musíte vědět, s čím začít. S tím vám poradíme.
Také jsem zjistila, že doma vypěstované rostliny mají výraznější chuť, jsou zelenější a vypadají na pohled lépe. Jak jsem již zmínila, aroma je silnější, což oceníte v letní kuchyni, kdy je zelenina výraznější chuti (například u rajčat).
Pro netrpělivé začátečníky
Pro netrpělivé začátečníky tu máme bazalku a tymián, které vám vyrostou do 3 dnů (pokud je máte doma v teple na parapetu). Takže za 3 dny můžete sledovat, jak jsou vyšší a vyšší a nakonec za měsíc je můžete začít pomalu konzumovat.
Potřebujeme na první fázi
První fáze je sázení a trvá od doby zasazení do doby, než rostlinka povyroste do výšky asi 10 cm. To je asi měsíc, někde měsíc a půl. Vše záleží na lokalitě pěstování.
- květináč o průměru 10 cm s dírami na dně
- nádobu pod květináč
- hlínu (kypřejší bez velkých kusů)
- semínka
- konvička (láhev) s vodou nebo rozprašovač
Do tři čtvrtě květináče nasypejte hlínu. Otočte obal a zjistěte podle obrázku, jak mají být semínka zasazena. Jestli mají být jen 0,5 cm pod povrchem, dosypte ještě trochu hlíny, rozsypejte semínka rovnoměrně po celé ploše a poprašte je hlínou. Vše zalijte a dejte na slunné a teplé místo. Do týdne by se měly objevit klíčky.
Potřebujeme na druhou fázi
Po tom, co bylina doroste do určité velikosti, je na obale napsáno, že by se měla přesadit. V případě bazalky, se vytváří trsy po 3 až 5 rostlinách, které budete rozsazovat do větších květináčů nebo to můžete vyřešit velkým truhlíkem a rozsazením po trsech.
- noviny
- květináče
- hlína
- lopatka
- rukavice
- hnojivo (na bylinky)
Postup přesazení
- Na rozložené noviny vysypeme květináč s rostlinami (vytáhneme)
- Kořeny se budeme snažit opatrně oddělit od sebe, aby nám vzniklo několik menších trsů
- Do květináčů nasypeme po dně vrstvu hlíny, trs do ní usadíme (doprostřed) a okolo zasypeme hlínou.
- Hlínu okolo jemně stlačíme a zalijeme
- Po dalším měsíci můžeme začít bylinku přihnojovat, aby měla dostatek živin
Co rozhodně nedělat?
Nechovejte se k bylinkám jako k miminu, ano zní to divně, ale kontrolovat je dvakrát denně není nutností. Ostatním budete připadat jak blázni. K tomuhle má tendenci sklouznout asi každý pěstitel.
Dávejte si pozor, abyste bylinky nepřelili. Vhodný je květináč s dírkami na dně, aby přebytečná voda vytekla ven a semena neshnila. Opačný případ je vysušení. Optimální je, aby rostlina měla vždy vlhkou půdu. Záleží na klimatu v místnosti, zda budete muset zalívat každý den (jako já v panelovém bytě) nebo jen jednou týdně. Důležité je tedy zkoumat první týden, jak moc květiny čerpají vodu, pokud nemáte zkušenosti.
Tabulky bylin a jejich nejčastější využití
Bylina | Využití |
---|---|
Bazalka | Vaření: s rajčaty, saláty, sušení |
Libeček | Vaření: polévky (vývary), omáčky |
Majoránka | Tradiční česká bylina užívaná do polévek (bramboračka, česnečka) |
Máta | Vaření, Čaje, Koktejly |
Měsíček | Čaje, masti |
Oregano | Vaření (italská kuchyně) |
Pažitka | Vaření: na brambory, smetanové dipy k masu, do polévek, na chleba s máslem |
Petrželka | Vaření: bylinkové máslo, na brambory, do polévek |
Rozmarýn | Vaření: středomořské pokrmy, kuře, hovězí, vepřové |
Rukola | Vaření: telená úprava, saláty, sandwitch, k vepřovému a hovězímu |
Řeřicha | Studená kuchyně, na brambory, chleba s máslem… |
Stévie | Sladidlo pro diabetiky (do čaje například) |
Šalvěj | Vaření: vepřové, brambory Čaje |
Tymián | Vaření: paštiky, středomořské omáčky, ryby, kuře |
Líbí se ti tento článek? Dej like, ať víme, jaké články publikovat: