Škrabané kraslice
01. 04. 2019, Jana, DIY, Jaro, Velikonoce
Když jsem byla mladší, držela se u nás na vsi tradice, že vajíčko pro toho vyvoleného bylo vyzdobené lépe než všechna ostatní. Kraslice z vyfouknutých vajíček už jsme nedělali, tak mě rodiče naučili techniku škrábání vajíček. Ta se s úspěchem použije na vajíčka uvařená na tvrdo a když si budete jistí, že máte pevnou ruku, můžete zkusit i kraslici z vyfouknutého vajíčka.
Co budeme potřebovat
- vejce uvařené natvrdo (v našem případě ve šlupkách z cibule, cca z 5 středních cibulí směs žluté a červené cibule)
- bílou pastelku
- nůž s krátkým ostřím (ideálně zalamovací)
Nejdříve si uvaříme vajíčka na tvrdo. Mám ráda přírodní barvy, takže vařím vejce v cibulových slupkách. Na tři vejce jsem použila suché šlupky sesbírané během vaření v kuchyni z cca 5 středně velkých cibulí, dvou žlutých a tří červených. Vajíčka jsem vařila 8 minut, nepřidávám žádný ocet ani jiné ustalovače. Barva je krásně sytá a na vajíčkách drží, není třeba nic přidávat.
Vajíčka necháme vychladnout. Motiv, který budeme škrabat si předkreslíme bílou pastelkou. Bude dobře vidět a zbytky pastelky po dokončení snadno setřete. Je lepší motiv kreslit postupně. Nejprve si nakreslit základ, vyškrábat ho a potom přidávat postupně detaily nebo další motivy.
Při škrábání na nůž příliš netlačte, skořápku byste si propíchli. Lepší je postupně rýhu několikrát nožem projet. Větším počtem proškrábnutí získáte světlou silnější rýhu. Jedním škrábnutím se dotvářejí detaily, třeba na listech nebo stínování.
Jestli zvolíte klasické bohatší motivy, ať už folklorní či jarní, nebo si vytvoříte jednoduché moderní vajíčko, je jen na vaší fantazii.
Líbí se ti tento článek? Dej like, ať víme, jaké články publikovat:
Kategorie
cibule Jaro koleda Kraslice škrabaná tradiční Vajíčka Vejce Velikonoce