Výroba glycerínového mýdla (pro začátečníky)

IMG_9123_ikony-01-01

Jak jsme slibovaly na našem Facebooku, přinášíme návod na výrobu glycerínového mýdla. Ukážeme si nejjednodušší postup, jak si udělat vlastní mýdlo – co všechno budeme potřebovat, kde to sehnat, jak postupovat…

IMG_9121

 Začněme s otázkou „Proč?“

Proč bych si vlastně měla vyrábět vlastní mýdlo? Jedním důvodem může být, že si prostě chcete vyzkoušet vyrobit něco nového. Většina lidí se však uchýlí k výrobě mýdla, protože chce mít kontrolu nad tím, co výrobek skutečně obsahuje. Zkrátka, co si tam dáte, to tam je. A jako takový bonus může být, že ho vyrobíte sami.

Výroba pro začátečníky

Jednoho krásného dne jsem si řekla, že si chci vyrobit vlastní mýdlo. A tak jsem začala pátrat, jak na to. Asi nejjednodušší způsob pro začátek je pořídit si mýdlovou hmotu. Já jsem se rozhodla pro výrobu tzv. glycerínových mýdel, pro které se prodávají již připravené mýdlové základy, takže nám odpadá chemický proces výroby pomocí hydroxidu sodného.

Co je glycerín?

Glycerín (nebo také glycerol) je látka, jejíž hlavním zdrojem jsou přírodní tuky. Ve zředěném stavu se používá právě do kosmetiky jako zvlhčovadlo. Můžeme ho tedy nalézt v mýdlech a krémech jako hydratační složku, případně také v zubních pastách.

A nebude levnější si koupit hotové mýdlo v obchodě a z něj odlít mýdlo vlastní?

Pokud si koupíte v obchodě již hotové mýdlo a budete se ho snažit rozpustit, dost často asi narazíte. Podle diskusí na internetu je to docela oříšek. Průmyslově vyráběná mýdla obsahují ztužovače a další přísady, kvůli kterým mýdlo jednoduše nerozpustíte.

Budeme potřebovat

  • Mýdlovou hmotu (lze zakoupit již s přídavky jako bambucké máslo či olivový olej; prodává se většinou nakrájená na menší kostky) – lze sehnat od 99 do 150 Kč za kilogram
  • Formičky (nejlépe silikonové – určené jako pro výrobu mýdel nebo i cukrářské) – záleží na velikosti a typu, ale lze sehnat již od 20 Kč
  • Kastrůlek a menší nádobu do něj (pro rozpuštění mýdla ve vodní lázni)
  • Teploměr – je vhodné ho mít, ale já to zvládla bez něj

Dle libosti pak také

  • Barviva – určená pro výrobu mýdel
  • Vůně (aromata) – určená pro výrobu mýdel
  • Bylinky
  • Dekorace

Já jsem si veškeré pomůcky zakoupila na Mydlovysvet.cz

IMG_9112

Postup

  1. Připravíme si vodní lázeň – do menšího kastrůlku vložte kostky mýdlové hmoty a ten dejte do většího kastrůlku s vodou. Začínáme ohřívat. Voda se nesmí vařit! Většinou se mýdlová hmota rozpouští při 80 °C (přečtěte si vždy návod ke konkrétní hmotě, kterou zakoupíte).
    Co když nemám teploměr? Pokud nemáte teploměr, tak je to přibližně doba, kdy se ve vodě objeví bublinky, ale ještě se nevaří. V některých návodech se dočtete, že máte hmotu rozpouštět přímo v kastrůlku. Mně vodní lázeň přijde šetrnější a lépe si ohlídáte teplotu vody, když nemáte teploměr.
    Kolik hmoty? Množství hmoty se na poprvé odhaduje dost špatně. Já jsem měla formu velikosti 5,5 × 5,5 ×  1,8 cm a na to mi stačily kostky o hmotnosti cca 50 g.
    IMG_9113
  2. Necháme rozpouštět – postupně se hmota začne rozpouštět. Nezapomeňte stále hlídat teplotu!
    Míchat či nemíchat? Pokud rozpouštíte ve vodní lázni, tak asi není potřebu hmotu míchat. Při míchání by se mohly tvořit bublinky, které jsou ve výsledném produktu nežádoucí.
    IMG_9116
    Přidáme přísady – až se vám hmota dokonale rozpustí, nastal ten správný čas na přidání dalších ingrediencí. Jejich složení už závisí jen na vás.

    • Vůně – dejte si však pozor, protože prodávaná aromata jsou hodně koncentrovaná, proto stačí jen pár kapek.
    • Barva – prodává se jak tekutá, tak v pevném skupenství, zacházejte s nimi podle návodu. Používejte barviva vhodná do kosmetiky.
    • Bylinky – přidejte klasické bylinky jako levandule, měsíček či heřmánek. V průhledných mýdlech dobře vypadá třeba badyán. Bylinky lze zakoupit nebo si během léta usušte vlastní.
    • Další příměsi – oleje, mořská sůl… Nesmíte to přehnat, jinak by mýdlo nemuselo vůbec ztuhnout.
    • Dekorace – do mýdel (zvláště těch průhledných) můžete zalít v podstatě vše, co vás napadne – kamínky, mušličky, plastová zvířátka, olejové kuličky, kávová zrna, vanilkové lusky, sušené plátky citrusů nebo třeba mýdlové tvary, vločky či figurky. Myslete u toho i na praktičnost, pokud nevyrábíte dekorační mýdlo.
      IMG_9117
  3. Směs lijeme do forem – pokud máte nějaké složitější formy s drobnými detaily, dbejte na to, aby se hmota dostala opravdu všude. Na vyplnění menších míst můžete použít plastovou stříkačku. Formy se nevymazávají, musím být jen čisté a suché.
    IMG_9119
  4. Necháme ztuhnout – doba tuhnutí je závislá na velikosti formy (a výsledného mýdla). U mé malé formičky to bylo kolem hodiny. Některým stačí jen třeba 15 – 30 minut. Chce to opatrně sáhnout na povrch nebo lehce zmáčknout okraje. Hmotu necháme tuhnout při pokojové teplotě. V žádném případě se nesnažte tuhnutí urychlit například vložením do ledničky. Tím by mýdlo mohlo přijít o některé významné složky.
  5. Vyndáme z formy – mýdlo opatrně vyndáme z formy. Z těch silikonových se vyndává podstatně jednodušeji, protože můžeme roztáhnout samostatné okraje a obrátit formu naruby.
  6. Zrání mýdla – pokud necháte mýdlo ještě 1-2 týdny odležet na suchém místě při pokojové teplotě, bude pak pevnější.

Tip: Pokud potřebujete mýdlo uhladit, nahřejte si v páře nožík a plochou čepele mýdlo zarovnejte.

Skladování mýdla

Mýdla skladujte při pokojové teplotě na místě, kde není ani příliš teplo, ani vlhko. Pokud vyrábíte mýdlo jako dárek, zabalte ho do papíru, textilie (nejlépe bavlna), do organzového sáčku, po odležení můžete i do celofánu…

Časté otázky

Mohu jednou ztuhlé mýdlo znovu rozpustit? Ano, můžete. Ale samozřejmě čím vícekrát mýdlo zahřejete a necháte ztuhnout, tím méně mu to bude dělat dobře. Můžete tak změnit některé jeho vlastnosti.

Mohu mýdlo používat ihned po ztuhnutí? Ve své podstatě ano. Je však lepší, pokud ho necháte trochu odležet. Zvláště, jestli je větších rozměrů.

Pokud máte další otázky ohledně výroby, ptejte se v komentářích :-)

 

Poznatek na závěr: Zjistila jsem, že mýdla téměř vůbec nepění, což vám asi bude při mytí připadat zvláštní, protože jste na to zvyklí. Ale je to asi jen nezvyk. A po umytí mýdlem s bambuckým máslem jsou ruce krásně hebké.

 

Kategorie

  • Jarca

    Dobrý večer, pustila jsem se do výroby glycerinových mýdel – z hmoty – a někdy se mi stane že je mýdlo orosené? čím to může být a mám používat kyselinu benzoovou?

    • Dobrý večer,

      orosení většinou vzniká při odlišné teplotě vzduchu (zvláště pokud je ještě v místnosti vlhko). Nejlépe je nechat chladnout mýdla při pokojové teplotě na nějakém suchém a teplém místě. Já jsem u některých mýdel dělala to, že jsem je po ztuhnutí a vyndání z formy dala ještě „doschnout“ – položila jsem je na tkaninu (použila jsem malý ručníček, lze i utěrku apod.) a jen jsem mýdlo překryla, aby nebylo úplně utěsněné, ale bylo v suchu a konstantní teplotě. Chce to zkoušet, přece jen je to tak trochu alchymie :-)
      Přeji hodně úspěchů a budeme rády, když nám pošlete fotky svých výtvorů.

      Áňa

  • Jarča

    Ahoj, ještě jednu radu prosím, potravinářská barva a aroma, dají se použít do glycerinových a i přírodních mýdel:

    • Zdravím Jarčo,

      aromata jsou asi lepší určená přímo pro mýdla (ta jsem používala já), ale viděla jsem i použítí takových těch vonných olejíčků (tuším, že se používají i do aroma lampiček). Klasické potravinářské barvivo nedporučuji. Za prvé by mohlo pouštět barvu a za druhé si nemyslím, že by složení bylo příliš vhodné. Pokud se mýdlo opravdu bude používat a nebude jen dekorativní či vonný předmět (například do prádelníku). Doufám, že odpověď pomohla ;-)

      Áňa

  • Jana Korbelová

    dobrý den, zkoušeli jste někdo přidat trochu oleje do takovéhoto mýdla? (olivový, slunečnocový za studena apod). Co to s mýdlem udělá? jen glycerin se mi zdá dost vysušující. díky za odpověď

    • Ahoj Jano, oleje se do mýdel přidávají běžně. Ale doporučila bych zakoupit kosmetický olej určený na výrobu mýdel a podobné kosmetiky a nepoužívat třeba oleje na vaření. :-) Sama ale zatím vyzkoušeno nemám.

      Anička

      • Jana Korbelová

        Dobrý den, děkuji, vyzkouším, mám doma lisované oleje, tak použiji ty s delší trvanlivostí. Dám vědět JK

        Dne 20. listopadu 2016 9:19 Disqus napsal(a):

        • Jani, určitě pak napiš, jak to dopadlo. ;-) Budeme se těšit!

          Anička

  • Helena Dubová

    Dobrý den, použili jsme barvivo do kosmetiky a při mytí přesto mýdlo obarvuje pokožku. Setkali jste se s tím prosím, je to normální ? Lze tomu nějak zabránit? děkuji

    • Ahoj Heleno, barviva jsem do mýdel zatím nepřidávala, dělala jsem jen přírodní. Vyzkoušela bych třeba ještě jinou značku barviv, nebo nějaká, která jsou přímo určená na výrobu mýdel. Mohu se zeptat, jakou značku jsi použila?

      Anička

  • Kateřina Kuncová

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu použít normálně hrnce, ve kterých běžně doma vaříme.
    Děkuji

    • Ahoj Katko, já jsem použila běžné nádobí na vaření, pak jsem hrnce jen opravdu dúkladne vymyla (nejlépe v myčce). Na jedno malé tvoření by to nemělo vadit, ale kdybych měla v plánu mýdla vyrábět častěji, asi bych zvážila alespoň jeden kastrůlek určený přímo na ně a ne na vaření jídel. :-)

      Anička

  • Nikola Lehovcova

    Dobrý den. Do mýdla jsem použila levanduli a stále se vyplavuje nahoru. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Děkuji. Pěkný den. :)

    • Ahoj Nikolo,
      stává s, že drobné kvítky vyplavou nahoru (respektive dolů, když vyklopíme mýdlo z formy) a nejsou rozprostřené po celé hloubce mýdla. Lze to vyřešit tak, že budeš mýdlo tvořit po vrstvách – nejdříve naliješ do formy jen trochu hmoty, přidáš kvítky a necháš trochu ztuhnout a pak teprv doliješ zbytek formy (případně postupuješ po těchto krocích, záleží na hloubce formy).

      A.

DIY česky 2018 © - Návody, nápady, recenze, videa… vše o DIY a kreativním tvoření. A česky! | using