Domácí vermikompostér z plastových IKEA krabic

Jarní sázení ovoce a zeleniny je v plném proudu a možná přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat rostlinné zbytky. Co takhle využít je k výrobě bohatého kompostu pro další pěstování? Zkusila jsem si vyrobit jednoduše a levně vlastní vermikompostér, který bude vhodný i do bytu.

Co je vermikompostování?

Jde o ekologický způsob recyklace kuchyňských a zahradních odpadků s pomocí speciálního druhu žížal (kalifornských). Tito malí tvorové přeměňují organický materiál na vermikompost, který může výrazně zlepšit kvalitu půdy. Zároveň vzniká tzv. žížalí čaj, což je tekutá složka kompostu, která je koncentrovaným přírodním hnojivem.

Výhodou oproti klasickému kompostu je, že při správné péči vůbec nedochází k rozkladu zbytků, a tedy ani k zápachu, jaký z běžných zahradních kompostů známe. Je to tedy vhodným řešení i pro byty.

V dnešní době je na trhu velké množství již hotových vermikompostérů, které jsou i designově velmi atraktivní. Jejich hlavní nevýhodou je cena, která bývá poměrně vysoká a hlavně o dost menší zábava, než když si svůj kompostér vyrobíte sami. :)


Pokud by vás přesto výroba vermikompostéru nelákala, máme pro vás alternativu. Můžete podpořit náš blog nákupem hotového vermikompostéru (či jiného produktu) od jednoho z našich partnerských obchodů. Stačí kliknout na jeden z níže uvedených odkazů a uskutečnit nákup. Tento způsob vás nebude stát nic navíc a zároveň nám pomůžete udržet náš blog v chodu. Děkujeme za vaši podporu!


Co do kompostu ne/patří?

Jak samotný kompost založit, jak se o něj starat a co přesně do něj patří a nepatří, rozebereme v samostatném článku. Ve stručnosti ale žížaly zpracují rostlinné zbytky (slupky, odřezky, ohryzky), dále nadrcené vaječné skořápky, kávovou sedlinu i čajové lístky. Rozhodně tam však nedávejte zbytky masa, mléčných výrobků a neorganických zbytků.

Na výrobu vermikompostéru budeme potřebovat

  • 3 stejné plastové krabice – v tomto návodu jsem použila IKEA UPPSNOFSAD, ale existují i lepší varianty (viz kapitola Výběr vhodné krabice)
  • vratačku a vrtáky do plastu (5 mm a jeden malý cca 2,5 mm)
  • brusnou houbičku (nebo smirkový papír)
  • 8 šroubů (délka cca 5 cm, průměr cca 5mm) + 8 matek

Skladba žížalího kompostéru

Ve spodním patře (1) se sbírá tekutá složka, tzv. žížalí čaj, což je koncentrované hnojivo, které můžeme použít pro rostliny.

Následuje hlavní patro (2), kde jsou žížaly a kam přidáváme zbytky ke zpracování. Když je toto patro až po okraj plné, přidáváme třetí patro.

Do náhradního patra (3) si žížaly přelezou za potravou, poté vyndáme plný kontejner (2), tzn. z (3) se stane (2) a pokračujeme stále dokola.

Výběr vhodné krabice

Budeme potřebovat 3 stejné nádoby.

Jakou velikost zvolit?

Velikost je velice individuální. Odvíjí se od členů domácnosti a hlavně od množství vyprodukovaného rostlinného odpadu, který můžeme do kompostéru dát. Já jsem zvolila krabici o objemu 9 litrů a odhaduji, že to bude stačit pro domácnost 1-2 dospělých lidí s průměrnou spotřebou ovoce a zeleniny.

Ideální je ploché dno

Rozhodně doporučuji pořídit krabici s plochým dnem. Což zrovna box IKEA UPPSNOFSAD, kterou jsem použila, není. Má bohužel na dně profil a krabice a víko na sebe nebudou ideálně přiléhat.

Vhodné jsou naopak velké kbelíky od barvy, které dobře vymyjete. Mají ploché dno i víko, jsou pevné, ale přitom plast se dá dobře provrtat. A jsou stohovatelné.

Udělejte žížalám tmu

Důležité je, aby krabice byla neprůsvitná. Žížaly v přírodě žijí pod zemí, takže tma je pro ně přirozenější než světlo. V nejhorším případě můžete krabice překrýt nějakou tmavou tkaninou, nebo krabice natřít či přestříkat, ale ušetříte si dost práce, když už seženete neprůsvitnou variantu.

Jak na výrobu domácího vermikompostéru

[připravujeme i video návod] Sledujte náš YouTube kanál a dozvíte se včas, až video vyjde.

1) Rozvrhneme otvory

Otvory byste měli vyvrtat po celé ploše dna krabice (a víka). V mém případě (kvůli nerovnému dnu) jsem dala otvory jen u částí, kde bude lépe doléhat na víko. I tak je lepší si pravidelně rozvrhnout díry. Já jsem sice pak použila první vyvrtanou krabici jako šablonu pro ostatní, ale šablona by i v tomto případě byla přesnější.

Buď si rozměříme jednotlivé otvory, nebo přeneseme na papír (dírky do něj můžete propíchnout ostrou tužkou) a pak fixou předkreslíte na krabici či víko a vyvrtáte. Budeme tak mít jistotu, že nám všechny díly budou sedět otvory na sebe a žížaly se dostanou do vrchního patra.

2) Začneme vrtat

Jednu krabici a víko odložíme stranou – do těch vrtat nebudeme vůbec. Naopak si připravíme zbylé dvě krabice a dvě víka.

Nejdříve jsem si navrtala otvory (5 mm vrtákem) do dna jedné krabice, pak ji postavila na víko, vyvrtala díry v rozích a uchytila šrouby. Pak jsem znovu provrtávala skrz již hotové díry do víka.

To samé jsem pak zopakovala s víkem 1 a víkem 2. A následovalo víko a krabice 2.

3) Dobře začistíme

Důležité je nemít u otvorů ostré hrany (ano, žížaly by se o ně mohly poranit). Proto krabice i víka vždy z obou stran obrousíme.

Napadlo mě, že takovou čistší variantou by asi bylo použít nějakou rozžhavenou tyčku (o průměru 5 mm) a udělat otvory teplem. Ale netuším, jak dobře by to skrz různě tlusté plasty šlo (do víka asi ještě jo, ta krabice mi už přijde hodně silná). A hlavně by to asi dost smrdělo, takže na domácí výrobu ne moc vhodné. Pokud byste ale někdo měl dílnu a nádoby z tenkého plastu, zkuste, možná vám to ušetří práci s čištěním.

4) Vyvrtáme malé otvory do vrchního víka

Třetí víko neprovrtáváme. Nebo alespoň ne jako předchozí dvě. Můžeme ho vždy nechat jako vrchní (ať už zrovna budeme mít celkem dvě nebo tři nádoby). Je ale potřeba, aby v kompostéru alespoň trochu proudil vzduch, takže jsem do víka vyvrtala asi 16 malých děr (vrtákem 2,5 mm).

víko kompostéru

TIP: Krabice můžete také zvenku dozdobit dle vlastní fantazie – natřít či nastříkat barvami, použít ubrouskovou techniku… Myslete však na to, že jednou za čas bude potřeba kontejnery umýt.

Pak už jen správně poskládáme na sebe: spodní krabice s plným dnem, prostřední spojené provrtané víko a dno krabice, třetí to samé a navrch plné víko s otvory pro větrání.

hotový vermikompostér

V dalším článku, který připravujeme, se dozvíte, jak připravit kompostér pro žížaly a kde násadu sehnat.

Kategorie

DIY česky 2024 © - Návody, nápady, recenze, videa… vše o DIY a kreativním tvoření. A česky! | using
Kontakty | Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 3.0 Česká republika License.